lördag 27 april 2013

Resning av Skagerack 305 passivhus med tre lägenheter

Bottenbjälklaget läggs ut
Isolerad grundmur på ojämn granitgrund. Ingen sprängning. Det är 30cm breda Leca-stenar som isoleras ytterligare på insidan med 30cm expanderad polystyren. Det tar en eftermiddag att montera bottenbjälklag och att komma i ordning.

Första våningsplanet på plats
Scandinavian Homes väggsektioner monteras snabbt. Lite special för detta bygge är att vi inte har gips på insidan av yttervägg från fabrik. Detta går an när vi bygger i April i vår hemstad. Ingen risk för skada och väta på den oskyddade isoleringen pga snabbt montage och korta transporter.

Vägg lyfts på plats
Våra gubbar är grymt snabba, men så har vi erfarenhet efter att ha byggt 280 hus, de flesta på Irland, året om, ofta i dåligt väder.

Mellanbjälklagskassetter monteras
Mellanbjälklagskassetterna passar perfekt, snabbt montage.


Vår lite specialla passivhustakstol ger utrymme för 500mm tjock snedtaksisolering. Dessutom får vi extra mycket utrymme på vinden genom att underramen av takstolen hänger ner mellan de extra höga ytterväggarna. 
Oklädd gavelvägg
Detta hus ska passa in i 1860-talsmiljön i vårt kvarter. Den vertikala panelen med lockläkt kommer att monteras på plats för att undvika fula horisontella skarvar som prefabricerade hus brukar få. (Även vid omklädsel av gamla hus brukar slöhet och ointresse göra att man delar in vertikalpanel med en mycket synlig horisontell skarv!)

Lockläkt från magasin ca 1865
Scandinavian Homes egen standardmodell av lockläkt med fason från Lysekil vid mitten av 1800-talet ska användas.























Passivhus med tre lägenheter mitt i Lysekil

23 April 2013 startade vi bygget av ett Skagerack 305 på baksidan av köpmanshuset på Kungsgatan i Lysekil.

Passivhus med tre hyreslägenheter. Kopplat till solfångaranläggningen på vårt gamla hus från 1860. En 25.000 liters vatterntank finns i källaren för säsongslagring av solvärme.

Det är ett lätt modifierat standardhus från Scandinavian Homes katalog. Det är 600mm bredare än ett den vanliga Skagerackmodellen, samt vertikal panel som spikas på på plats för att undvika synliga skarvar mellan våningsplanen. Detta kostar lite mer arbete på byggplatsen jämfört med att få huset klart med fabriksmonerad panel, men vad gör man om man vill ha ett korrekt traditionellt utseende?  Så här ska det se ut når det är klart, databild tagen från Scandinavian Homes standard ritningspaket.